המושג חרדה הולך ונכנס למילון היומיומי שלנו יותר ויותר, זוהי תופעה שעליה נרחיב בהמשך המקבלת מקום שהולך וגדל הן ברפואה המערבית והן ברפואה המשלימה. מהי חרדה? איך מאפיינים אותה והאם ניתן לטפל באמצעות רפואה משלימה?
מהי חרדה?
חרדה היא מצב פסיכולוגי ופיזיולוגי, היא עלולה להופיע במודע וגם כן לא במודע. מצבים של חרדה יתאפיינו בתחושות פיזיות כמו דופק מהיר, נשימה שטחית, הזעה, חולשה, רעד שעלול להביא לעלפון וסחרור. תחושות רגשיות יהיו מתח נפשי, דאגה, פחד מנסיבות ממשיות או דמיוניות.
היום ישנם דרכים רבות עבור טיפול בחרדות עליהם נרחיב בהמשך.
איך מתפתחת חרדה?
חרדה היא סוג נפוץ ביותר של בעיות נפשיות שיכולות להתפתח בכל שלב של בחיים ויש לה מופעים שונים, למשל – מצבי חרדה ספונטניים אשר מגיעים ותוקפים ללא התראה או תחושה מוקדמת בעקבות מחשבה או סיטואציה מאיימת או בנייה הדרגתית של חרדה המופיעה בחיים במצבים שונים ובדרגות עולות ויורדות.
הגורמים למופע זה משתנים ולא תמיד ניתן להצביע על נקודה אחת, נקודת מבט עיקרית היא מגורמים פסיכולוגים – אירועים וחוויות ממהלך וסגנון חיים שגורמים לאדם לחוש פחד בלתי מוסבר שמוביל חרדה.
איך מאבחנים חרדה?
חשוב לאבחן חרדה אצל אנשי מקצוע כמו פסיכיאטר, פסיכולוגית או רופאי משפחה בבדיקה קלינית ולא באבחון עצמי שיכול להטעות אותנו ולחשוב שמצב של פחד או לחץ מצביע באופן מידי על חרדה.
לאחר אבחון ניתן לגשת לשני מסלולי טיפול – תרופתי ופסיכולוגי.
קיים חומר רב על אבחונים ברשת, חשוב לזכור שזה הוא לא תחליף לבדיקה ואבחון אצל אנשי מקצוע מורשים.
טיפול פסיכולוגי ברפואה המשלימה באמצעות שיטת CBT
CBT הן אותיות המייצגות לטיפול קוגניטיבי התנהגותי – טיפול המיוחס לזרם הפסיכותרפיה והייחוד שלו הוא הממוקדות במטרה ובזמן על מנת ליצור טיפול נקודתי לתופעת החרדה. הבדלים נוספים הוא המיקוד בהווה ופתרון הבעיות הקיימות ופחות עיסוק בחוויות עבר, בנוסף כולל משימות למטופל ועבודה ממוקדת בכל מפגש.
הטיפול מתחלק לקוגניציה – חשיבת המטופל והתנהגות – מעשיו של המטופל. טיפול זה מעניק למטופלים ארגז כלים ודרכים לפתרונות מצבים בהם הוא עלול לחוש חרדה. בתקווה שבסיום הטיפול אותם מטופלים יוכלו להמשיך לחיות את חייהם ולעזור לעצמם במקרים דומים.
ובכל זאת מהו טיפול תרופתי והאם כדאי לשלב בין שיטות הטיפול?
הגישה התרופתית מגיעה מנקודת ההנחה שחרדה נובעת מחוסר איזון מרמת המוליכים העצביים במוח שיכול להגרם ממספר סיבות. הטיפול התרופתי מטפל בחוסר האיזון אך הוא אינו מטפל בבעיה משורשה ההתנהגותי ולכן כדאי ואף מומלץ לשלב בין השתיים ולנקוט בשיטת התרופות רק במצב חרדה קיצוני.
לסיכום
אתם לא לבד! חרדה היא תופעה נפוצה בעיקר בחיינו המלאים בלחץ וחששות מסיבות שונות, אם הנכם מרגישים תופעות שפורטו גשו לייעוץ ואבחון אצל גורמים מורשים.