במקרה ובני זוג מגיעים להחלטה של פרוק התא המשפחתי, הם נכנסים לתהליך של גירושים, המתחיל בדרך כלל בפתיחה של תיק גירושים ברבנות.
לרבנות אומנם, ניתנות הסמכויות העליונות, בכל הנוגע לגירושים ונישואים במדינת ישראל, אולם יש גם אפשרויות נוספות לפתיחת תיק גירושים, מלבד טקס הגירושים עצמו, הנערך ברבנות.
פתיחת תיק גירושים ברבנות
בטרם פותחים תיק גירושים, כדאי ליצור קשר עם עורכי דין לגירושים, כדי ללוות את התהליך. פתיחת תיק גירושים, דורשת שאחד מבני הזוג, יגיש את הבקשה לבית הדין הרבני באזור בו הוא גר. בקשה זו צריכה לכלול, את הפרטים של שני בני הזוג, את הפרטים של עו"ד או של הטוען הרבני המייצג אותם. בנוסף, צריכה לכלול הבקשה את סיבת הגירושים, כגון אלימות, בגידה או התמכרות מסוימת וללוות אותה בהוכחות, וכן תכלול פרטים על הילדים המשותפים.
פתיחת תיק גירושים בבית משפט אזרחי
במדינת ישראל, שייך תחום הנישואים והגירושים בצורה בלעדית, לדיני הדת. בני זוג יכולים לעבור את הטקס של הגירושים בבית הדין הרבני, ואת תיק הגירושים לפתוח ולנהל בבית המשפט האזרחי לענייני משפחה. ניהול תיק הגירושים, כולל בין היתר, את החלוקה של הרכוש המשותף, קביעת המזונות, המשמורת על הילדים ועוד, כך שבנושאים אלו, לבית המשפט לענייני משפחה וכן לבית הדין הרבני – יש את אותן הסמכויות.
באופן זה, הראשון שאליו תגיע הבקשה – הוא שידון בה. כך נתבע המונח "מרוץ סמכויות", המבטא את העניין שיש לכל אחד מבני הזוג, להגשת התביעה במוסד שייטיב אתו. כדי לדעת באיזה מוסד כדאי להגיש את הבקשה, חשוב להתייעץ עם עו"ד.
גירושים בהסכמה
אפשרות נוספת לניהול תהליך של גירושים, היא בדרך של שלום ושיתוף פעולה, של שני בני הזוג. בני הזוג עורכים ביניהם את ההסכם המקובל על שיניהם, קובעים לעצמם את תנאי ההסכם, ומחליטים על כל המשתמע מכך. ההסכם זה יכלול את הסידור של הגט, את החלוקה של הרכוש, את סוגיית הילדים והמשמורת עליהם, את תשלום המזונות וכו. הסכם זה הוא בעל תוקף משפטי, נערך בעזרת עו"ד, ויש צורך להגיש אותו לאחד מבתי הדין – הרבני או האזרחי, כדי שיאשרו אותו.
עלות של פתיחת תיק גירושים
להליך של גירושים קיימות עלויות לא מבוטלות, התלויות במאפיינים השונים הקיימים בתיק. בנוסף, יש צורך גם בתשלום של אגרות לבית המשפט, המסתכמות בכמה מאות שקלים לאגרה.
לסיכום
פתיחת תיק גירושים נעשית ברבנות, וצריכה לכלול את הפרטים של שני בני הזוג, את הפרטים של עו"ד, את סיבת הגירושים, וכן ללוות אותה בהוכחות. בני זוג יכולים לעבור את הטקס של הגירושים בבית הדין הרבני, ואת תיק הגירושים לפתוח ולנהל בבית המשפט האזרחי, או לערוך ביניהם את ההסכם המקובל על שיניהם.